Een fundering, de eerste stap van je betonkelder of zwembad

Funderingen voorkomen verzakkingen in je zwembad, ondergrondse parking, hellingsinrit of betonkelder. Wanneer we een nieuwe betonkelder plaatsen, moet de bestaande fundering verdiept worden. Dit doen we met een onderschoeiing of een berlinerwand. Een onderschoeiing wordt vaak toegepast bij zwembaden. Voor een betonkelder kunnen we zowel een onderschoeiing of een berlinerwand plaatsen. 

Wat is een onderschoeiing?

Een onderschoeiing is een funderingstechniek die aangrenzende funderingen versterkt. Bij het plaatsen van een betonkelder of een zwembad tegen een aangrenzend gebouw, kunnen we gebruik maken van deze techniek. We halen dan de grond onder de bestaande funderingen laagje per laagje weg en beschoeiien het uitgegraven deel met beton. Bestaande funderingen worden bij het plaatsen van een kelder of zwembad tot 3 à 6m verdiept. Uitzonderlijk kan er zelfs tot een diepte van meer dan 15m onderschoeid worden. Belangrijk is om te weten dat we niet onder het grondwaterpeil kunnen onderschoeiien. 

Wat is een berlinerwand?

Een berlinerwand of een berlijnse wand is een funderingstechniek voor een ondergrondse constructie als een zwembad of een betonkelder. Het voordeel van deze techniek is dat er niet veel ruimte nodig is om deze fundering te plaatsen. De wand kan daarbij ook aangepast worden aan de omstandigheden en de ligging van de bouwput. Een berlinerwand wordt geplaatst door stalen H-profielen in de grond aan te brengen op een regelmatige afstand. In de flenzen van de profielen brengen we beschoeiingsschotten, zoals betonnen prefabplaten, aan. 

Aan de hand van de plannen die je digitaal naar ons doorstuurt, stellen we een gratis, vrijblijvende offerte op. 

We helpen je graag verder